VN manen tot kalmte na moord op Iraans meesterbrein atoombom

buitenland
0
28 nov '20
De voorman van de Verenigde Naties (VN) maant tot kalmte na de moordaanslag op het vermeende meesterbrein van het geheime Iraanse atoombomprogramma.

Secretaris-generaal Guterres roept iedereen op terughoudend te zijn. Alle acties die tot een stijging van de spanning in de regio kunnen leiden, moeten worden vermeden, aldus zijn woordvoerder.

Guterres komt met de oproep na de aankondiging van Iran de moord op de topwetenschapper te wreken. Een belangrijk adviseur van Teheran zei al dat Israël, dat volgens hem achter de aanslag zou zitten, een oorlog wil ontketenen.

De moord "laat de intensiteit van de haat van onze vijanden zien", reageerde minister van Defensie Amir Hatami. Minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif claimde dat er "serieuze aanwijzingen" waren over een rol van Israël in de aanslag.

De moord zou de zegen hebben van de Amerikaanse president Trump. Door zijn aanstaande vertrek uit het Witte Huis zijn de Israëliërs sneller gaan schakelen.

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaf geen commentaar. Het ministerie van Defensie in Amerika, bondgenoot van Israël en vijand van Iran, wilde ook niet op de kwestie ingaan.

De wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh kwam om het leven nadat de auto waarin hij zat in een hinderlaag onder vuur werd genomen in een voorstad van Teheran. 

De 63-jarige atoomgeleerde bezweek kort daarna aan zijn verwondingen. Hij gold in het Westen als de leidende figuur van de Iraanse pogingen een atoombom te maken.

© ANP/Marokko.nl 2020
iran
leiden
mohsen fakhrizadeh
moordaanslag
teheran
israël
verenigde staten
donald trump
verenigde naties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?