President Iran: 'huurling' Israël pleegde aanslag voor VS

buitenland
8
28 nov '20
De Iraanse president Hassan Rohani stelt dat "het huurlingenregime in Israël verantwoordelijk is voor de terroristische moordaanslag" op de Iraanse nucleaire wetenschapper en militair Mohsen Fakhrizadeh.

"Huurling Israël" pleegde de aanslag voor de Verenigde Staten, volgens Rohani. Fakhrizadeh werd vrijdag ten oosten van Teheran vermoord. Zijn auto werd onder vuur genomen door drie of vier terroristen, aldus Iraanse media.

Rohani kondigde aan dat de moord zal worden gewroken. Hij zei dat Israël chaos probeert te creëren, maar daar niet in slaagt.

Fakhrizadeh was een belangrijke figuur in onderzoeksinstituten van de Revolutionaire Garde en van het ministerie van Defensie. Volgens Amerikaanse en Israëlische leiders was hij een sleutelfiguur in het nucleaire onderzoek van Iran.

Israël en de VS, die zelf al over kernwapens beschikken, beschuldigen Iran er al heel lang van ook een kernwapen te willen maken. Iran stelt geen kernwapens te willen, maar wel kernenergie. Volgens Rohani heeft de moord geen impact op het wetenschappelijk onderzoek in Iran.

The New York Times berichtte dat enkele Amerikaanse functionarissen hebben bevestigd dat Israël achter de moordaanslag zit. De moord komt twee maanden voor de Democraat Joe Biden president wordt van de VS.

Biden heeft gezegd te willen streven naar een oplossing van conflicten met Iran via de diplomatie. Door zijn aanstaande vertrek van Trump uit het Witte Huis zijn de Israëliërs sneller gaan schakelen.

President Trump heeft telkens de confrontatie gezocht onder meer met nieuwe sancties. Hij trok zijn land in 2018 uit een internationaal akkoord waarmee Iran en een reeks mogendheden tot een vergelijk kwamen over de Iraanse nucleaire projecten.

Daarmee moest de door het internationaal isolement vastgelopen Iraanse economie weer op gang komen.

© ANP/Marokko.nl 2020
iran
israël
hassan rohani
mohsen fakhrizadeh
moordaanslag
verenigde staten
donald trump
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi