Marokko: 66% van 10-jarige kinderen kampt met ernstige leesproblemen

marokko
0
31 okt '20
Meer dan twee derde van de 10-jarige kinderen in Marokko is niet in staat eenvoudige teksten te lezen

Dat blijkt uit een recent rapport van de Wereldbank. Het rapport vergeleek de leesprestaties van Marokkaanse kinderen met leeftijdsgenoten in de MENA-regio (Noord-Afrika en het Midden-Oosten) en legt de tekortkomingen van het Marokkaanse onderwijs bloot.

Volgens het rapport verkeert het Marokkaanse onderwijssysteem in "crisis" en vereist het probleem de nodige urgentie om leerlingen in het onderwijs beter uit te rusten.

Volgens het rapport wordt het aantal onderwijsjaren in Marokko geschat op 6,2. Het aantal is gecorrigeerd aan de hand van de gemiddelde prestaties van leerlingen. De gemiddelde opleidingsduur is in Marokko circa 4,4 jaar korter dan het werkelijke aantal gestudeerde jaren.

Coronavirus
De Wereldbank vreest dat door de uitbraak van het coronavirus de leerachterstand verder zal oplopen. Onderwijsinstellingen in Marokko gingen half maart op slot en schakelden over naar lessen op afstand via de website Telmid TICE, sociale netwerken en vier TV-zenders.

Ondanks de maatregelen van het onderwijsministerie om schooluitval en leerachterstand tijdens de coronacrisis tot een minimum te beperken meldt de Wereldbank dat de drie maanden durende lockdown het aantal lesjaren heeft doen afnemen van 6,2 naar 5,9. De keuze voor het voortzetten van afstandsonderwijs in het nieuwe schooljaar ging gepaard met veel kritiek.

Volgens het onderwijsministerie maakten zo'n 600.000 leerlingen dagelijks gebruik van het online onderwijsplatform. Maar lang niet iedereen volgde de lessen op afstand. Volgens cijfers van het Marokkaanse bureau voor de statistiek (HCP) gaf 48% van de gezinnen met kinderen in het basisonderwijs aan regelmatig deel te hebben genomen aan de lessen op afstand. Bij leerlingen uit het voortgezet onderwijs was dat aandeel 51%, middelbaar onderwijs 69% en in het hoger onderwijs 56%.

Om een verdere verslechtering van het onderwijssysteem te voorkomen adviseert de Wereldbank om ondanks de financiële tekorten niet te bezuinigen op het onderwijs.

Het rapport adviseert ook meer bewustmakingscampagnes te voeren om schooluitval te voorkomen.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
analfabetisme
kinderen
wereldbank
coronavirtus
lesjaren
leerachterstand
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?