Marokko: Geweld tegen vrouwen sinds lockdown gestegen met 31%

marokko
0
27 nov '20
Het geweld tegen vrouwen in Marokko is sinds de lockdown in maart met 31,6% is toegenomen

Dat meldt de Marokkaanse Federatie van Liga's voor Vrouwenrechten (FLDF). Mensenorganisaties hebben sinds maart in totaal 4.663 gewelddaden tegen vrouwen geregistreerd.

De FLDF maakte de cijfers dinsdag bekend tijdens een bijeenkomst in Rabat voorafgaand aan de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen op 25 november.

Volgens de NGO omvatte 47,9% van de geregistreerde daden psychologisch geweld, 26,9% economisch geweld en 15,2% fysiek geweld.

Psychologisch geweld kan verschillende vormen aannemen, waaronder dwang, laster en verbale beledigingen of intimidatie. Bij economisch geweld wordt vrouwen de toegang beperkt tot financiële middelen, onderwijs, de arbeidsmarkt, alsook het uitblijven van het naleven van economische verantwoordelijkheden zoals alimentatie.

FLDF heeft dit jaar tot dusver 709 fysieke gewelddaden tegen vrouwen geregistreerd, waaronder één moord en één poging tot moord. De vrouwenrechtenvereniging wees ook op een toename van 5,1% in seksueel geweld, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

FLDF-voorzitter Latifa Bouchoua waarschuwt dat de cijfers geen nauwkeurig beeld geven van de prevalentie van geweld tegen vrouwen in Marokko. Een groot aantal slachtoffers doet immers geen aangifte.

Wereldgezondheidsorganisatie
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde begin april al een toename van het aantal meldingen van huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. Ook Marokkaanse vrouwenrechtenbewegingen meldden in mei van dit jaar een stijging in het aantal gevallen van huiselijk geweld.

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus riep slachtoffers van huiselijk geweld op "te praten met ondersteunende familieleden en vrienden". Daarnaast hoopte hij dat mensen "een plan maken om zo jezelf en je kinderen te beschermen. Op welke manier dan ook".

Een paar dagen voordat Marokko op 20 maart een landelijke lockdown invoerde lanceerde het vrouwenrechtenplatform een juridisch en psychologisch steunpunt voor vrouwelijke slachtoffers van geweld.

Volgens Bouchoua heeft het platform tot dusver 1774 meldingen ontvangen van 1038 verschillende vrouwen uit heel Marokko. Het initiatief stelde verschillende instellingen in staat om 554 interventies te coördineren om slachtoffers te ondersteunen en daders te veroordelen.

De FLDF werkte daarbij samen met verschillende instellingen, waaronder het Openbaar Ministerie om ondersteunende diensten te bieden aan vrouwelijke slachtoffers van geweld

UNESCO
In het licht van de alarmerende cijfers heeft Marokko zich officieel aangesloten bij de Orange the World-campagne van UNESCO. Het 16-daagse wereldwijde initiatief dat plaatsvindt van 25 november tot 10 december. Het initiatief moet leiden tot meer bewustwording over de ernst van geweld tegen vrouwen.

"Marokko veroordeelt alle vormen van misbruik en geweld tegen vrouwen en meisjes en blijft zich inzetten voor een geweldvrije wereld", meldde het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag in een verklaring.

Premier Saad Eddine El Othmani was voorzitter van de commissie tijdens de lancering van de bewustwordingscampagne die parallel zal lopen met het wereldwijde initiatief.

Onder de slogan "Marokkanen verenigd tegen geweld tegen vrouwen" zal de campagne verschillende bijeenkomsten en conferenties omvatten om het bewustzijn over het onderwerp te vergroten.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
geweld
vrouwenmishandeling
mensenrechten
lockdown
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi