Pilotenvereniging verliest juridische strijd tegen Royal Air Maroc

marokko
0
28 nov '20
De rechtbank in Casablanca heeft de ontbinding van de Marokkaanse vereniging van piloten (AMPL) bevolen

De vereniging vertegenwoordigt piloten en andere luchtvaartprofessionals die werkzaam zijn bij de nationale luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc (RAM).

RAM beweerde dat de pilotenvereniging "geen wettelijke status" had om op te treden als vertegenwoordiging van werknemers. Volgens RAM overschreed de vereniging haar bevoegdheden bij het voeren van de onderhandelingen.

De rechtbank stelde RAM in het gelijk en oordeelde dat de vereniging moet worden ontbonden. De voorzitter heeft aangegeven in beroep te gaan tegen het besluit.

Onstlagplan
Sinds enkele maanden staat de relaties tussen AMPL en RAM op scherp. Piloten van RAM dreigden in september het werk neer te leggen als protest tegen het aangekondigde ontslagplan. RAM besloot om 140 piloten te ontslaan, van wie de meerderheid lid is van de pilotenvereniging.

RAM rechtvaardigde de ontslagen door de COVID-19-crisis en zei dat ze haar loonkosten moest minimaliseren. De meerderheid van de piloten is echter van mening dat de ontslagen ongegrond zijn en dat een salarisverlaging voldoende zou zijn geweest.

De piloten lieten eerder al blijken bereid te zijn een deel van het salaris in te leveren om de massaontslagen te voorkomen. De piloten boden aan het eigen salaris te willen verlagen met hetzelfde bedrag dat RAM zou verdienen met het omstreden ontslagplan.

Het aanbod van de piloten zou volgens AMPL leiden tot een kostenverlaging van 400 miljoen (€36 miljoen) over een periode van drie jaar.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
royal air maroc
ram
pilotenvereniging
vakbond
ampl
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi