Binnenkort minder vaak naar het Marokkaans consulaat, veel diensten gedigitaliseerd

marokko
0
27 nov '20
Marokkaanse consulaten zullen voor het einde van dit jaar een groot aantal diensten digitaliseren

Daardoor zal voor bepaalde consulaire diensten een rit naar het consulaat niet meer noodzakelijk zijn. Dat meldt de Marokkaanse minister-afgevaardigde voor Marokkaanse diaspora Nezha El Ouafi dinsdag in de Tweede Kamer.

Marokkaanse consulaten zijn bezig met het ontwikkelen van systemen om online toegang te verschaffen tot een verscheidenheid aan consulaire diensten, meldde El Ouafi.

De consulaten begonnen tijdens de uitbraak van het coronavirus met het digitaliseringsproces met het doel het besmettingsrisico te verlagen.

Het digitaliseringsproces is tevens onderdeel van het streven van de Marokkaanse regering om het consulaire systeem structureel te hervormen en de diensten dichter bij Marokkaanse diaspora te brengen. De online diensten worden nog voor het eind van dit jaar gelanceerd.

El Ouafi maakte van de gelegenheid gebruik te herinneren aan de investeringsmogelijkheden die beschikbaar zijn voor in het buitenland wonende Marokkanen.

De minister-afgevaardigde meldde eerder al dat haar afdeling werkt aan het versterken van de band tussen MRE's en het vaderland. Rabat streeft naar meer betrokkenheid van de Marokkaanse diaspora en hoopt dat de groep meer gaat investeren in het 'eigen land'.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil tegen 2030 een half miljoen investeerders mobiliseren om de banden van toekomstige Marokkaanse generaties met hun thuisland te versterken middels het aanscherpen en ondersteunen van de culturele aantrekkingskracht van Marokko in het buitenland.

Een van de lopende projecten van het ministerie is het ontwikkelen van een nationaal programma om zo'n 10.000 geschoolde werknemers uit de Marokkaanse diaspora aan te trekken om aan projecten in Marokko te werken. Het Noord-Afrikaanse land is getuige van een heuse brain-drain en wil voorkomen dat nog meer talent het land verlaat.

Het aantal MRE's wordt momenteel geschat op meer dan vijf miljoen over de hele wereld. De prognoses geven aan dat het aantal geschoolde Marokkanen dat in het buitenland woont de komende jaren exponentieel zal groeien.

Ook het aantal Marokkaanse expats zal tegen 2030 toenemen van 4.500 naar 10.000, een punt dat volgens El Ouafa bijzondere aandacht verdient.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
consulaat
nezha el ouafi
mre
diaspora
digitalisering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi