Nasser Zefzafi op bezoek bij zieke moeder in oncologiecentrum

marokko
0
28 nov '20
Nasser Zefzafi heeft vrijdag de Tanger 2 gevangenis in Ain Aalia verlaten om zijn zieke moeder te bezoeken.

Dat meldt nieuwsdienst Alyaoum24 vrijdag. De voorman van de Hirak-rif beweging heeft onder zware bewaking het detentiecentrum in Tanger verlaten.

Zefzafi heeft zijn moeder bezocht in de zorginstelling waar ze wordt behandeld tegen kanker.

Het verlof is onderdeel van de overeenkomst tussen de gevangenisautoriteiten DGAPR en de Hirak-Rif gedetineerden na de recente hongerstaking van onder meer Nasser Zefzafi en Nabil Ahamjik.

De twee beëindigden begin september hun 25-dagen durende hongerstaking in de Ras Lma gevangenis in Fez en werden overgeplaatst naar andere detentiecenta in het land.

Hirak du Rif
De leider van de Hirak Rif-beweging, Nasser Zefzafi, zit momenteel een gevangenisstraf van 20 jaar uit in de Tanger 2 gevangenis in Tanger. Veel activisten, onder leiding van Zefzafi, werden gearresteerd wegens samenzwering tegen de staat nadat deze in 2016 en 2017 in Al Hoceima protesteerden tegen de levensomstandigheden in het noord-oosten van Marokko.

De protesten werden in 2016 aangewakkerd door de dood van visboer Mouhcine Fikri. De 31-jarige Fikri werd vermorzeld in een vuilniswagen toen hij probeerde zijn zojuist gekochte partij zwaardvis te redden nadat deze door de lokale autoriteiten in beslag was genomen.

De felle protesten werden geïnspireerd door de 20 februari-beweging, die tijdens de Arabische Lente in Marokko tevergeefs heeft geprobeerd de macht van de Marokkaanse koning te breken. Betogers in de Noordelijke steden zouden de dood van de visverkoper hebben vergeleken met de tragische zelfmoord van de Tunesische straatverkoper waarmee in 2010 de Arabische Lente begon.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2020
marokko
tanger
ain aalia
nasser zefzafi
verlof
moeder
hirak du rif
kanker
dgapr
gevangenis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi