Schermutselingen tussen Marokkaanse leger en Polisario

marokko
0
27 nov '20
Het Marokkaanse leger is voortdurend bezig met het beantwoorden van beschietingen door Polisario rebellen

VN woordvoerder Stephane Dujarric bevestigde de voortzetting van de vijandelijkheden in de Marokkaanse Sahara en riep op tot het wegnemen van alle obstakels voor de hervatting van het politieke proces.

"We blijven meldingen ontvangen van sporadisch geweervuur langs de noordelijke en oostelijke delen van de Marokkaanse zandmuur", vertelde hij dinsdag op een persconferentie.

Volgens Dujarric vinden de incidenten voornamelijk in de nachtelijke uren plaats. Het leger had eerder al diverse spionagepogingen verijdeld door drones van Polisario uit de lucht te schieten. De VN-diplomaat bevestigde dat de VN-missie in de Sahara (MINURSO) nog steeds aanwezig is in het gebied.

Marokko heeft onlangs de beschermende zandmuur verlengd naar de grensplaats El Guerguerate. De beschermende afscheiding werd gebouwd nadat het Marokkaanse leger een militaire operatie had uitgevoerd in de grensstreek

De inzet van het Marokkaanse leger was nodig om de gewapende Polisario-rebellen te verdrijven die sinds september de grensovergang El Guerguerate blokkeerden. Het kleine dorpje bevindt zich in het uiterste zuidwesten van de Marokkaanse Sahara, 11 km van de grens met Mauritanië, en dient als bufferzone tussen de twee landen.

Het leger had vrijwel direct na de militaire operatie een 14 kilometer lang veiligheidskordon opgezet om het vrije verkeer van goederen en personen in de Marokkaans-Mauritaanse grensstreek te beveiligen.

Volgens het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zal het Marokkaanse leger "voorlopig aanwezig" zijn om de rust in de regio te bewaken.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
far
poliario
verenigde naties
el guerguerate
zandmuur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi