Marokkaanse nieren in Turkije te koop voor €4.500

marokko
0
1 dec '20
Orgaanhandelaren in Turkije bieden kansarme Marokkanen gemiddeld 50.000 DH om afstand te doen van een nier.

Dat meldt dagblad Assabah. De handelaren hebben het vooral voorzien op kansarme Marokkaanse jongeren.

De slachtoffers gaan op een geheel verzorgde reis naar Turkije om de chirurgische ingreep te ondergaan. De donoren worden op het vliegveld opgevangen door een contactpersoon en als toeristen in hotels ondergebracht.

Nadat de organen zijn verwijderd worden de slachtoffers vaak naar een ander onderkomen gebracht om elders een "cosmetische ingreep" te ondergaan om de aanvankelijke illegale handel te camoufleren.

Na herstel keren de donoren weer huiswaarts waar ze bij aankomst in Marokko het overeengekomen geldbedrag ontvangen.

De organen worden voornamelijk opgekocht door vermogende cliënten in het Midden-Oosten. Door valse identiteitspapieren te gebruiken wordt de strenge Turkse wetgeving inzake orgaandonatie omzeild.

Turkije is een populaire bestemming voor veel chirurgische ingrepen. Het land biedt door het grote aanbod van legale medische klinieken een goede dekmantel voor de illegale handel in organen.

Het is ook geen toeval dat Turkije wordt beschouwd als de belangrijkste bestemming voor het verwijderen en transplanteren van menselijke organen. Officiële statistieken geven aan dat 20.000 patiënten wachten op een niertransplantatie, terwijl nog eens 2.000 wachten op een levertransplantatie.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
turkije
orgaanhandel
nieren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?