Saoedi-Arabië veroordeelt moord op Iraanse wetenschapper

buitenland
0
1 dec '20
De vertegenwoordiger van Saoedi-Arabië bij de VN veroordeelde dinsdag de moord op de Iraanse atoomwetenschapper Mohsen Fakhrizadeh.

"Het verlies van een moslimwetenschapper is een verlies voor de hele moslim Umma (wereld)", zei Abdallah al-Mouallimi tijdens een interview met de Russische TV-zender RT.

Hij drong er bij Iran op aan de situatie niet te laten escaleren omdat "emotionele en spontane reacties geen positieve resultaten zullen opleveren.".

De Iraanse wetenschapper en generaal Mohsen Fakhrizadeh werd volgens de Iraanse autoriteiten vrijdag bij een moordaanslag ten oosten van Teheran gedood. De regering stelt dat Israël en de VS achter de moord zitten en heeft wraak aangekondigd.

Al-Mouallimi moedigde Iran aan om de internationale gemeenschap goede wil te bewijzen met betrekking tot het Iraanse nucleaire programma en haar Iraanse wetenschappers "niet bloot te stellen aan gevaar".

Iran heeft maandag Fakhrizadeh begraven. De ceremonie was niet toegankelijk voor het publiek wegens het coronavirus. De kist werd geflankeerd door een foto van Fakhrizadeh samen met de geestelijk leider Ali Khamenei en Qasem Soleimani, de eerder dit jaar door een Amerikaanse aanval om het leven gebrachte generaal van de Revolutionaire Garde.

De moord zou de zegen hebben van de Amerikaanse president Trump. Door zijn aanstaande vertrek uit het Witte Huis zijn de Israëliërs sneller gaan schakelen.

Ook de Verenigde Naties hebben de Islamitische Republiek tot kalmte gemaand. Secretaris-generaal Guterres riep iedereen op terughoudend te zijn. Alle acties die tot een stijging van de spanning in de regio kunnen leiden, moeten worden vermeden, aldus zijn woordvoerder.

© Anadolu 2020
saoedi-arabie
iran
moordaanslag
wetenschapper
mohsen fakhrizadeh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?