Frankrijk opent razzia op tientallen moskeeën

buitenland
4
2 dec '20
Het gaat om ruim zeventig gebedshuizen die volgens de Franse autoriteiten gelden als "broedplaats van extremisme" en daarmee als vijanden van de Franse republiek.

De kersverse maar omstreden Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin kondigde voor de komende dagen een ongekend grote operatie aan. Op Twitter meldt hij dat 76 verdachte moskeeën zullen worden gecontroleerd.

Waar het moet, zullen ze volgens hem worden gesloten. Volgens Franse media zou dat het geval kunnen zijn bij zeker 18 gebedshuizen. Van de 76 bevinden zich er 16 in de regio Parijs, de rest staat elders in het land.

De autoriteiten sloten al een moskee bij Parijs voor zes maanden, na de onthoofding van de docent die een cartoon van de profeet Mohammed (saws) had laten zien.

Naar verluidt had de moskee enkele dagen voor de moord op de leraar een video verspreid die was gericht aan de leraar Samuel Paty.

Aanpak "moslimextremisme"
De Franse president Emmanuel Macron heeft na de onthoofding van Paty een hardere aanpak van moslimextremisme aangekondigd. De Franse regering is sindsdien met extra inspanningen in de weer tegen moslims en moslimorganisaties, onder meer met de sluiting van moskeeën en verenigingen. Ook onderneemt het West-Europese land meer actie om geldstromen van "jihadisten" op te sporen en om afgewezen asielzoekers uit te zetten.

Veruit de meeste moslims veroordeelden de gruwelijke aanslagen maar verzetten zich echter tegen het harde en uiterst gepolitiseerde optreden van Frankrijk tegen moskeeën en de moslimgemeenschap in het algemeen. Ook de voortdurende vertoning van de voor moslims zeer aanstootgevende spotprenten over de profeet (saws) heeft een uiterst polariserend effect.

Critici beschuldigen Macron er van politiek misbruik te hebben gemaakt van de recente terreuraanslagen door een populistisch extreemrechts discours over moslims aan te nemen in een poging rechtse kiezers aan te spreken

Ultimatum aan moslimleiders
Macron nam in november stappen om een ​​"handvest van Republikeinse waarden" op te leggen aan de moslimgemeenschap en gaf de Franse Moslimraad (CFCM) een deadline van 15 dagen om het handvest te accepteren. Acht leiders van de CFCM hebben een ontmoeting gehad met Macron en Darmanin in het Elysee Palace.

Volgens Franse media gaat CFCM een nationale raad van imams oprichten om officiële accreditatie te verlenen aan imams die op Frans grondgebied wonen. Macron's 'handvest van Republikeinse waarden' zal "buitenlandse inmenging" in moslimgroepen verbieden en expliciet stellen dat de islam "geen politieke beweging" is, maar een religie.

Toenemende moslimhaat in Frankrijk
In een aantal Franse steden werden na de recente aanslagen moskeeën beschermd door de politie. De regering had daartoe opgeroepen nadat de moskeeën werden bedreigd via het internet. Via sociale media zou zijn opgeroepen tot geweld bij moskeeën als wraak voor de onthoofding van Paty.

Moslims in Frankrijk hadden voor de moord op Paty al een bewogen jaar achter de rug en hebben in toenemende mate te maken met racisme, haat en geweld. De vreemdelingenhaat, anti-migrantenhaat en islamofobie wordt vaak aangewakkerd door de propaganda van extreemrechtse partijen zoals National Rally (RN) en rechtse media. Uit onderzoek van het French Public Opinion Institute (IFOP) bleek dat 42% van de Franse moslims slachtoffer is geweest van racisme.

Twee Franse moskeeën waren in 2019 het doelwit van beschietingen. In Brest in West-Frankrijk en in Bayonne, nabij Spanje. Bij beide aanslagen raakten twee mensen gewond. Bij een moskee in Reims werden moskeegangers bedreigd met een vuurwapen.

In augustus werden twee moskeeën in Lyon in brand gestoken in één week tijd. Franse moslims vrezen voor hun veiligheid en maken zich zorgen over de toenemende bedreigingen door extreemrechtse groeperingen in de regio.

© ANP/Marokko.nl 2020
frankrijk
moskee
parijs
gérald darmanin
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi