Obama, Bush en Clinton willen zich voor de camera laten inenten

buitenland
0
3 dec '20
De voormalige Amerikaanse presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton zijn bereid zich op termijn voor de camera te laten inenten tegen het coronavirus.

Zo hopen ze hun landgenoten te laten zien dat vaccins veilig zijn, bericht CNN. De oud-presidenten treden daarmee in de voetsporen van de President van de Verenigde Arabische Emiraten Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum. De hoogste ambtenaar van de Golfstaat liet zich begin november inenten met het coronavaccin van het Chinese bedrijf Sinopharm.

De stafchef van Republikein Bush zegt tegen CNN dat zijn baas contact heeft gezocht met Anthony Fauci en Deborah Birx, twee belangrijke medische adviseurs van de regering. "Als de tijd rijp is, wil hij doen wat hij kan om zijn medeburgers aan te moedigen om zich te laten inenten", zegt de stafchef.

Bush is volgens zijn stafchef absoluut bereid zich voor de camera te laten vaccineren als een coronavaccin is goedgekeurd door de toezichthouder. De oud-president wil wel wachten tot het middel ook is toegediend aan de groepen die daar als eerste aanspraak op kunnen maken.

Openbaar
Ook de woordvoerder van Clinton reageerde positief op een vraag of de Democraat zich publiekelijk wil laten inenten. "President Clinton zal absoluut een vaccin nemen zodra dat mogelijk is", benadrukt de zegsman. "En hij zal dat in het openbaar doen als alle Amerikanen op die manier aangemoedigd kunnen worden om hetzelfde te doen."

Obama, de voorganger van de huidige president Donald Trump, heeft in een interview aangegeven dat hij vertrouwen heeft in Fauci. "Dus als Anthony Fauci tegen me zegt dat het vaccin veilig is, dat we kunnen vaccineren zodat je immuniteit krijgt tegen Covid, dan ga ik het absoluut nemen", aldus de Democraat. "Dat doe ik misschien op tv of ik laat het filmen, zodat mensen kunnen zien dat ik de wetenschap vertrouw. Wat ik niet vertrouw is Covid krijgen."

Vertrouwen
Obama erkent dat sommige mensen misschien minder vertrouwen hebben in vaccins. "Maar het is een feit dat we dankzij vaccins geen polio meer hebben. En dat vaccins de reden zijn dat er geen grote aantallen kinderen meer overlijden aan mazelen en de pokken en ziekten die vroeger hele bevolkingsgroepen en gemeenschappen decimeerden."

De voormalige leiders moeten nog wel even geduld hebben. De Amerikaanse toezichthouder heeft nog geen coronavaccin goedgekeurd. Het Verenigd Koninkrijk deed dat deze week al wel.

© ANP 2020
verenigde staten
donald trump
barack obama
george w. bush
bill clinton
vaccin
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi