Bangladesh begint met omstreden verplaatsing Rohingya naar levensgevaarlijk eiland

buitenland
0
3 dec '20
Bangladesh is begonnen met het verplaatsen van zeker vierhonderd Rohingya-vluchtelingen naar een afgelegen eiland.

Mensenrechtenorganisaties keuren het transport af en noemen het plan "kortzichtig en onmenselijk". Desalniettemin is Bangladesh van plan om uiteindelijk duizenden Rohingya naar het eiland te transporteren.

De mensenrechtenorganisaties betwijfelen of de verhuizing wel vrijwillig en veilig is en roepen op te stoppen met het transport. Het eiland ligt gevaarlijk laag in zee en is vatbaar voor overstromingen en cyclonen.

De Verenigde Naties zeiden "beperkte informatie" te hebben gekregen over de verplaatsingen.

De politie bracht donderdag de vluchtelingen in bussen naar een haven, om later aan boord van een schip te gaan voor het vervoer. Bangladesh zegt dat de Rohingya met de verplaatsing instemden.

Ze gaan er met plezier naartoe. Niemand wordt gedwongen," aldus Mohammed Shamsud Douza, de verantwoordelijke regeringsfunctionaris.

Overstromingen
De marine van Bangladesh heeft op het eiland onderdak gebouwd voor minimaal 100.000 Rohingya-vluchtelingen en een dijk aangelegd om overstromingen te voorkomen. De autoriteiten willen de vluchtelingen tot april verplaatsen, omdat de zee dan rustig is.

Bijna een miljoen Rohingya leven in Bangladesh. De moslims vluchtten daarheen toen het genocideleger in Myanmar aan het moorden sloeg en de moslimminderheid verjoeg.

© ANP 2020
bangladesh
myanmar
verenigde naties
politie
eiland
volkerenmoord
genocide
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi