Minister: Marokkaanse spionnen actief bij Grote Moskee in Brussel

marokko
5
4 dec '20
Belgische justitie brengt een negatief advies uit over de doorstart van de Brusselse Grote Moskee.

Het gebedshuis werd vorig jaar onttrokken aan de invloed van Saoedi-Arabië maar onder de nieuwe bestuurders zouden "spionnen voor Marokko' zitten, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag.

De Grote Moskee in het Jubelpark werd decennialang gefinancierd door de Saoediërs. De autoriteiten vreesden voor salafistische invloeden en namen in april vorig jaar het beheer van de moskee over. De Moslimexecutieve vormde een tijdelijk bestuur in afwachting van het onderzoek.

Het Moslimexecutieve is het vertegenwoordigende orgaan van moslims in België en wordt erkend als officiële gesprekspartner van de Belgische regering.

Ondanks de steun van vrijwel alle betrokken autoriteiten voor de erkenningsaanvraag besloot de Minister van Justitie Vincent van Quickenborne een negatief advies uit te brengen. Dat advies is volgens de minister gebaseerd op bevindingen van veiligheidsdiensten.

De invloeden van Saoedi-Arabië lijken plaats te hebben gemaakt voor beïnvloeding vanuit Marokko. Er zou zelfs sprake zijn van "spionage". Volgens veiligheidsdiensten zijn drie medewerkers, onder wie een bestuurder, "spionnen" namens de Marokkaanse inlichtingendiensten.

Door het negatieve advies is de erkenningsprocedure van de Grote Moskee opgeschort. De impact van het advies is groot en Van Quickenborne eist dat ook de Moslimexecutieve zich zuivert van alle externe invloeden.

Naar verluidt zou één van die "Marokkaanse spionnen" zich zetelen in het bestuur van de Moslimexecutieve en in de stichting die is opgezet om een opleidingstraject voor imams op poten te zetten.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
belgie
brussel
grote moskee
spionage
moslimexecutieve
vincent van quickenborne
justitie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi