Amerikaans parlement zet eerste stap naar legale cannabis

marokko
0
4 dec '20
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is er in meerderheid mee akkoord dat de softdrugs die onder de verzamelnaam cannabis vallen uit het strafrecht worden gehaald.

Van de aanwezigen stemden 228 parlementariërs voor en 164 tegen. Het voorstel van het door Democraten beheerste Huis in Washington zou de federale justitie ontdoen van de verplichting deze softdrugs in het vizier te houden en mogelijk leiden tot het schrappen van talrijke strafbladen van mensen die door federale rechters zijn veroordeeld wegens delicten rond wiet of hasj.

De stemming is volgens waarnemers echter slechts een stap in de richting van decriminalisering van cannabis. Het zou de straks Democratische president Joe Biden kunnen aanzetten tot actie op dit gebied. In de Senaat, de andere kamer van het parlement, is nog geen meerderheid voor deze stap in zicht.

Biden en Harris
Zowel Biden als zijn vicepresident Kamala Harris heeft een loopbaan achter zich waarin ze erg "tough-on-crime" (hard tegen de misdaad) zijn geweest, maar Biden nam in de jongste campagne om president te worden dit jaar veel gematigde standpunten in.

Harris is ook voorstander van legalisering van softdrugs. Ze heeft beklemtoond dat de veroordelingen wegens relatief lichte vergrijpen die met marihuana te maken hadden, het leven van de veroordeelden buitensporig veel schade hebben berokkend.

Een aantal deelstaten is zelf al overgegaan tot legalisering van marihuana.

Verenigde Naties
Ook de VN heeft deze week cannabis geschrapt van VN-lijst met gevaarlijkste drugs. De Commission on Narcotic Drugs (CND) van de Verenigde Naties, die het mondiale drugsbeleid evalueert, nam de beslissing op basis van een aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De pleitte er vorig jaar voor om de research naar het medisch gebruik van cannabis gemakkelijker te maken.

Het was kantje boord bij de stemming: 27 landen stemden voor en 25 tegen, met één onthouding. Welke landen voor- of tegenstemden, is niet bekend. Niet geheel onverwachts stemde ook Marokko vóór verwijdering van cannabis uit de zwarte lijst.

De stemming betekent niet dat cannabis nu legaal is. Hasj en wiet staan nog altijd in een lijst van drugs die ‘erg verslavend en vatbaar voor misbruik’ zijn. Dat betekent dat de productie en handel in cannabis in het internationaal recht kunnen worden toegelaten bij medisch gebruik en voor wetenschappelijke doeleinden.

© ANP 2020
verenigde staten
cannabis
verenigde naties
marokko
joe biden
kamala harris
strafrecht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi