Marokko: Gemeentes op de vingers getikt na 'opruimen' zwerfdieren

marokko
1
7 dec '20
Marokkaanse gemeentes moeten voortaan 'minder barbaarse' maatregelen treffen om het aantal zwerfdieren te verminderen

Dat staat in een ministeriële nota van Binnenlandse Zaken aan lokale autoriteiten. Gemeentes en lokale gezondheidsautoriteiten werden herinnerd aan het verbod om zwerfdieren af te schieten of te vergiftigen.

De memo is het gevolg van een stormloop aan klachten van dierenactivisten op de omstreden 'schoonmaakcampagnes' van lokale autoriteiten. In plaats van doodschieten pleiten de activisten voor minder wrede alternatieven zoals vaccinatie en sterilisatie.

Er werden afgelopen jaar meerdere petities ingediend, waaronder die van het Burgercollectief in Oujda, dat meer dan 50.000 handtekeningen heeft verzameld.

Volgens de dierenactivisten brengen de zwerfdieren meer dan "drie dagen in doodsangst door" alvorens ze bruut worden afgemaakt. De memo van het ministerie van Abdelouafi Laftit herinnerde aan de nieuwe overeenkomst die Marokko onlangs heeft gesloten met de nationale veterinaire autoriteit (NVA) over de implementatie van het meer humane Trap Neuter Release (TNR).

Het TNR-proces omvat het levend vangen van zwerfdieren, ze laten steriliseren of castreren, identificatie aanbrengen in het oor, eventueel vaccineren en ze vervolgens weer vrijlaten in hun territorium.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
zwerfdieren
zwerfhond
zwerfkat
tnr
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?