Journalisten Raissouni en Radi gaan in 'hongerstaking'

marokko
1
7 dec '20
Journalisten Slimane Raissouni en Omar Radi gaan vanaf 10 december in hongerstaking uit protest tegen hun voorarrest.

De twee journalisten zitten al maanden vast in afwachting van hun proces. Mensenrechtenverenigingen riepen de Marokkaanse autoriteiten eerder op de "gewetensgevangenen" vrij te laten.

Radi en Raissouni gaan vanaf donderdag 24 uur in hongerstaking, ter gelegenheid van de internationale dag van de mensenrechten. De twee roepen anderen op ook in hongerstaking te gaan uit solidariteit met andere gewetensgevangenen en sociale protestbewegingen. Ze eisen een eind aan "politieke detentie in Marokko".

Omar Radi
Journalist Omar Radi werd eind juni gearresteerd op verdenking van verkrachting en spionage. De Marokkaanse politie had Radi verschillende keren op het matje geroepen wegens zijn vermeende betrokkenheid bij de spionagezaak. Radi ontkende alle beschuldigingen.

Radi werd in maart veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van vier maanden nadat hij eind december 2019 werd gearresteerd omdat hij zich kritisch had uitgelaten over de veroordeling van Hirak-activisten. In het Hirak-proces kregen 53 activisten gevangenisstraffen opgelegd uiteenlopend van 3 tot 20 jaar.

Radi uitte zich in een tweet kritisch over de hoogte van de straffen en trok de onafhankelijkheid van de rechter in twijfel. Radi werd door de politie ondervraagt en bracht vijf dagen door in de gevangenis tot hij op 31 december werd vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

Slimane Raissouni
Journalist Slimane Raissouni werd eind mei gearresteerd en zit sindsdien in de Ain Sebaa-gevangenis in Casablanca. De hoofdredacteur van Akhbar Alyaoum wordt beschuldigd van verkrachting.

Enkele weken geleden vond een confrontatiesessie plaats tussen Raissouni en zijn vermeende slachtoffer. Het vermeende verkrachtingsslachtoffer gebruikt het pseudoniem 'Adam Muhammad' en deelde eind mei zijn persoonlijk verhaal op sociale netwerken. Ook Raissouni ontkent alle aantijgingen.

Raissouni trad toe als hoofdredacteur van Akhbar Alyaoum nadat de politie in 2018 oprichter Toufiq Bouachrine arresteerde. Een rechtbank in Casablanca veroordeelde Bouachrine in november 2018 tot 12 jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik. Critici zagen de veroordeling als een aanslag op de persvrijheid.

Zijn opvolger Raissouni staat bekend als voorvechter van mensenrechten bij de mensenrechtenvereniging AMDH. Hij is familie van Akhbar Alyaoum-journaliste Hajar Raissouni, ze werd in augustus 2019 gearresteerd wegens het laten verrichten van een 'illegale abortus' en het hebben van buitenhuwelijkse seks. Ze werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar maar werd vrijgelaten na gratie van koning Mohammed VI.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
slimane raissouni
omar radi
gewetensgevangenen
hongerstaking
mensenrechten
journalisten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?