FDA: coronavaccin Pfizer voldoende veilig en effectief

buitenland
0
8 dec '20
Het coronavaccin van farmaceut Pfizer en biotechnoloog BioNTech voldoet aan de veiligheids- en effectiviteitseisen die de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA stelt.

Wetenschappers van de Amerikaanse overheidsdienst stellen dat in een analyse van de testresultaten. Donderdag beslist een comité van de FDA of het vaccin een positief advies krijgt om in de Verenigde Staten gebruikt te worden.

Het vaccin van Pfizer BioNTech werd vorige week al goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk. De beoordeling door de Europese autoriteiten zit in de laatste fase. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verwacht uiterlijk 29 december met een eindoordeel te komen. Daarna beslist de Europese Commissie over de toelating tot de markt.

Twee andere ontwikkelaars van coronavaccins zijn ook al ver in het goedkeuringsproces. De verwachting is dat in januari een Europees besluit zal vallen over het vaccin van Moderna. De Amerikaanse FDA wil daar op 17 december een oordeel over vellen.

Enkele onduidelijkheden
In dinsdag vrijgegeven documenten wijst de FDA wel op enkele onduidelijkheden rond het vaccin van Pfizer. Zo zijn er nog "te weinig gegevens om conclusies te trekken" over de veiligheid van het middel voor kinderen onder de 16 jaar, zwangere vrouwen en mensen die lijden aan immuunziekten.

De vaccins zijn ongekend snel ontwikkeld. Ook de beoordeling gaat een stuk sneller dan normaal. Om tijd te besparen begon het Europese Geneesmiddelenbeoordelingscomité al aan de evaluatie van de eerste twee onderzoeksfases, terwijl de derde fase nog gaande was. Dat heet in vaktermen een rolling review. In de VS is ook een versnelde procedure gevolgd.

Effectief
Volgens tot nog toe gepubliceerde resultaten zijn de vaccins van Pfizer en Moderna beide voor zo'n 95 procent effectief.

Ook AstraZeneca, dat samen met de Universiteit van Oxford een vaccin heeft ontwikkeld, is ver in het proces. Diverse andere bedrijven volgen in het kielzog van de voorlopers, waaronder Johnson & Johnson, dat een vaccin op de markt wil brengen dat is ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen in Leiden.

© ANP 2020
europa
verenigde staten
fda
pfizer
astrazeneca
coronavirus
vaccin
oxford
johnson johnson
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?