Oeigoeren: Kamer wil dat Kaag bedrijven aanspoort Chinese regio te verlaten

algemeen
1
8 dec '20
Hoewel minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) er niet voor voelt, wil de Tweede Kamer toch dat het kabinet Nederlandse kleding- en textielbedrijven in het Chinese Xinjiang gaat aanmoedigen om de regio te verlaten.

Daar wordt de moslimminderheid Oeigoeren op grote schaal onderdrukt. Een meerderheid van de Kamer steunde dinsdag een motie van die strekking van GroenLinks.

Vaak is het voor die bedrijven namelijk niet duidelijk of ze bijdragen aan mensenrechtenschendingen, aldus GroenLinks. Kaag zei eerder dat het "niet de rol van de overheid" is om de bedrijven daar aan te sporen om te vertrekken.

China ligt internationaal onder vuur om de onderdrukking van de Oeigoeren. Ze moeten dwangarbeid in fabrieken en op plantages verrichten en ongeveer een miljoen Oeigoeren zitten vast in zogenoemde heropvoedingskampen. De autonome regio Xinjiang is de belangrijkste katoenproducent van China.

Kaag deed maandag nog een poging om de Kamer tevreden te stemmen. Ze schreef dat ze met werkgeversorganisatie VNO-NCW over de kwestie gaat spreken.

Ze zal ondernemers die actief zijn in Xinjiang dan "aansporen om conform de OESO-richtlijnen af te wegen of men uit Xinjiang moet vertrekken".

© ANP 2020
xinjiang
oeigoeren
mensenrechten
moslimgenocide
moslimmoorden
volkerenmoord
tweede kamer
china
sigrid kaag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi