Franse justitie eist twee jaar cel tegen ex-president Sarkozy

buitenland
0
8 dec '20
De Franse ex-president Nicolas Sarkozy draait de cel in als het aan het Openbaar Ministerie in Parijs ligt. De 65-jarige politicus staat in een reeks rechtszaken terecht voor onder meer corruptie.

Justitie eiste dinsdag 4 jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Sarkozy zou samen met zijn advocaat Thierry Herzog een rechter hebben omgekocht door hem een baan in Monaco te beloven in ruil voor informatie over een onderzoek naar de financiën van zijn campagne.

Maandag zei Sarkozy in de rechtbank "nooit de minste vorm van corruptie" te hebben gepleegd. Hij beloofde "tot het uiterste" te gaan om zijn naam te zuiveren.

Frans staatshoofd
Hij was president van 2007 tot 2012. Het is voor het eerst dat een Frans staatshoofd zich in persoon voor een rechtbank moet verantwoorden voor corrupte praktijken.

Volgens aanklagers wilden Sarkozy en zijn advocaat rechter Gilbert Azibert omkopen in ruil voor informatie over een onderzoek naar betalingen die Sarkozy kreeg tijdens zijn presidentiële campagne van 2007.

Dat geld zou afkomstig zijn van de overleden erfgename Liliane Bettencourt van het L'Oréal-imperium. In die affaire is Sarkozy vrijgesproken, maar er lopen nog een reeks andere zaken.

© ANP 2020
frankrijk
nicolas sarkozy
openbaar ministerie
corruptie
parijs
advocaat
monaco
liliane bettencourt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi