'Huawei testte software voor herkenning gezichten Oeigoeren'

algemeen
0
8 dec '20
Het Chinese technologieconcern Huawei Technologies heeft testen gedaan met software voor camerasystemen die de gezichten kan herkennen van Oeigoeren, de islamitische minderheidsgroep die in China wordt onderdrukt.

Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post kon daarbij een automatisch alarmsignaal afgaan naar Chinese veiligheidsdiensten.

De krant baseert zich op interne documenten van Huawei die werden ontdekt door onderzoeksorganisatie IPVM. Huawei zou samen met het Chinese techbedrijf Megvii de softwaretesten in 2018 hebben uitgevoerd met beveiligingscamera's die gezichten in een mensendrukte kunnen scannen op leeftijd, geslacht en etniciteit.

Als een gezicht werd herkend met kenmerken van de Oeigoerse gemeenschap kon een 'Oeigoer-alarm' afgaan. De politie zou dan een arrestatie kunnen verrichten.

De Verenigde Staten hebben vorig jaar nog de grote Chinese producent van bewakingscamera's Hikvision op een zwarte lijst gezet. De surveillanceapparatuur van Hikvision wordt volgens de VS gebruikt in bijvoorbeeld interneringskampen waarin volgens schattingen 1 miljoen Oeigoeren worden vastgehouden.

Ook Huawei staat op een zwarte lijst van Washington vanwege vermeende nauwe banden met het Chinese leger en risico's op spionage voor de Chinese overheid.

Huawei en Megvii zeggen tegen The Washington Post dat er inderdaad testen zijn geweest, maar dat de technologie niet is ingezet voor gebruik. Mensenrechtengroepering Human Rights Watch stelt dat de Chinese overheid steeds meer slimme surveillancemiddelen inzet om de eigen bevolking te controleren en minderheden te onderdrukken.

© ANP 2020
volksbevrijdingsleger
mensenrechten
oeigoeren
gezichtsherkenning
hikvision
megvii
huawei
china
krant
geheime dienst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi