EU straft meer Turken om gasboringen Middellandse Zee

buitenland
21
9 dec '20
De Europese Unie gaat meer Turken en Turkse bedrijven straffen voor het boren naar gas in betwiste delen van de Middellandse Zee. Alle EU-landen kunnen daarmee leven, zeggen hoge EU-diplomaten.

De EU-leiders maken donderdag de balans op van de betrekkingen met Turkije, die ondanks de dreiging van sancties niet zijn verbeterd. De EU stelde vorig jaar voor het eerst sancties in vanwege de Turkse zoektocht naar gas in wateren waarop bijvoorbeeld buurland Cyprus aanspraak maakt.

Tot dusver zijn er slechts twee functionarissen van het Turkse staatsoliebedrijf gestraft. Zij kunnen niet meer bij tegoeden op Europese banken en mogen de EU niet meer in.

De sanctielijst wordt eerst uitgebreid met een aantal andere personen, denkt een hoge EU-diplomaat. "Misschien een kleine handvol." Mogelijk volgen ook bedrijven of organisaties. Premier Mark Rutte zei dinsdag al dat hij aannam dat zulke sancties werden voorbereid en zich "kan voorstellen" dat daartoe "deze week wordt besloten".

Zwaardere maatregelen
Twee buurlanden van Turkije, Griekenland en Cyprus, vragen de EU al lange tijd om zwaardere maatregelen. Daarover gaat de EU de komende tijd nadenken, zeggen ingewijden. Het zou kunnen gaan om extra sancties tegen personen, bedrijven of organisaties, maar ook om maatregelen tegen het Turkse bankwezen of andere sectoren van de economie, zoals Frankrijk heeft geopperd. Ook een wapenembargo, zoals de Grieken voorstaan, zou denkbaar zijn.

Zulke aanvullende stappen moeten eerst worden "verkend". De EU-landen zouden ze nog helemaal niet hebben besproken omdat zij hoopten dat Turkije, een NAVO-bondgenoot en nog altijd kandidaat-EU-lid, zou "bijdraaien". Maar Nederland en andere lidstaten zouden daarvoor openstaan "als het nodig is".

© ANP 2020
turkije
gasboringen
griekenland
middellandse zee
sancties
europese unie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi