Justitie VS: Facebook moet WhatsApp en Instagram verkopen

algemeen
0
9 dec '20
De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft socialemediabedrijf Facebook aangeklaagd wegens misbruik van zijn machtspositie.

De handelscommissie, die samen optrok met Justitie in 46 staten, het District of Columbia en Guam, beschuldigt Facebook ervan jarenlang potentiële concurrenten te hebben willen uitschakelen, onder meer door ze op te kopen.

Volgens de aanklacht misbruikte Facebook zijn marktmacht stelselmatig. Behalve het opkopen van bedrijven die zich zouden kunnen ontwikkelen tot concurrenten deed het bedrijf van topman Mark Zuckerberg dat ook door softwareontwikkelaars voorwaarden op te leggen die het moeilijker maakten om met Facebook zelf te concurreren. Daarnaast ontzegde Facebook ontwikkelaars toegang tot bepaalde informatie.

De FTC en de 48 openbaar aanklagers, alleen Justitie in de staten Alabama, Georgia, South Carolina en South Dakota deden niet mee, willen dat Facebook gestraft wordt en het machtsmisbruik goedmaakt. dat zou kunnen door onderdelen af te stoten, waaronder WhatsApp en Instagram.

Ook zou Facebook de voorwaarden voor softwareontwikkelaars moeten aanpassen en voortaan van tevoren goedkeuring moeten vragen als het een bedrijf wil overnemen.

Facebook wist dat er een onderzoek liep en is al enige tijd bezig om de chatapps Messenger, WhatsApp en de chatfunctie van Instagram onderling aan elkaar te koppelen. Het bedrijf beweert daardoor al enige tijd dat opsplitsen niet mogelijk is.

Facebook kreeg een tik op de beurs na bekendmaking van de aanklacht. Het aandeel werd tot ruim 4 procent minder waard.

© ANP 2020
verenigde staten
ftc
facebook
whatsapp
instagram
machtsmisbruik
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi