Wapendeal VS met Verenigde Arabische Emiraten kan toch doorgaan

buitenland
1
10 dec '20
Een wapendeal tussen de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten die is gesloten door de regering-Trump, kan ondanks protest van meerdere Amerikaanse parlementariërs doorgaan.

Een motie om een resolutie waarin geprotesteerd werd tegen de verkoop van drones in stemming te brengen, kreeg geen meerderheid in de Senaat.

Van de senatoren wilden er 46 dat er over de resolutie zou worden gestemd, 50 senatoren zagen dat echter niet zitten. De verkoop van de zogeheten Reaper drones aan de VAE kan zodoende doorgaan.

De Senaat besliste hetzelfde over de verkoop van vijftig F-35 toestellen, oftewel Joint Strike Fighters.

Begin deze maand maakten ook tal van non-gouvernementele organisaties (ngo's) bezwaar tegen de wapendeal. "De geplande wapenverkoop aan de VAE, een partij in de conflicten in Jemen en Libië, zou nog meer leed onder burgers veroorzaken en deze humanitaire crisissen verergeren", schreven de ngo's aan het Congres en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

President Trump dreigde woensdag al dat hij een eventuele parlementaire resolutie tegen de wapendeal met een veto zou torpederen. Trumps wapendeal met de VAE is goed voor 23 miljard dollar.

© ANP 2020
senaat
emiraten
vae
wapendeal
jemen
libië
verenigde staten
donald trump
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi