Armoede in Nederland neemt toe, maar minder zichtbaar door corona

algemeen
73
10 dec '20
De armoede in Nederland neemt toe door de coronacrisis. Dat is echter niet goed in beeld bij organisaties die armoede bestrijden, omdat er door de coronacrisis te weinig huisbezoeken worden afgelegd.

Ook wijzen thuiswerkende ambtenaren minder mensen door voor hulp bij financiële problemen. Digitale en telefonische contacten zijn voor deze groep niet ideaal, aldus het Armoedefonds. Het Armoedefonds heeft een peiling gedaan onder 1056 lokale armoedebestrijdingsorganisaties.

Van die organisaties meldt 16 procent dat er minder vraag is naar hulp. Dat komt volgens hen omdat hulpverleners niet op bezoek gaan, terwijl juist bij huisbezoeken veel problemen zichtbaar worden.

Daarnaast missen de hulpverleners contacten met mensen die mogelijk in financiële nood zijn doordat er geen sportactiviteiten of uitstapjes georganiseerd kunnen worden. Ook inloopochtenden zijn bijna overal doorgestreept.
Volgens het Armoedefonds heeft 46 procent van de lokale organisaties in het laatste halfjaar de hulpvraag zien stijgen. Vooral alleenstaande ouders en gezinnen met kinderen komen in de problemen, onder andere omdat de gezinsleden veel meer thuis zijn.

Er wordt het vaakst een beroep gedaan op voedselbanken. 82 procent van de hulporganisaties denkt dat het aantal armoedegevallen de komende maanden verder zal stijgen, met name onder zzp'ers. In de grote steden heeft nu al een op de drie mensen moeite om de rekeningen te betalen.

© ANP 2020
coronavirus
armoede
coronacrisis
armoedefonds
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi