'Lerarentekort voortgezet onderwijs stijgt tot 1700 voltijdbanen'

algemeen
1
10 dec '20
Ruim een derde van de vacatures in het voortgezet onderwijs geldt nu al als ‘moeilijk vervulbaar’ en over tien jaar is er een tekort aan 1700 extra voltijdbanen. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) na onderzoek.

Volgens de bond zijn de huidige tekorten aan leraren niet precies bekend. "Vooral omdat scholen houtje-touwtje de gaten vullen. In het voortgezet onderwijs gebeurt dat met name door het inzetten van onbevoegden, in het basisonderwijs met name door directieleden, intern begeleiders en onderwijsassistenten voor de groep te zetten", stelt de Onderwijsbond.

Het werkelijke lerarentekort is door die noodsprongen volgens de AOb veel groter dan uit de officiële cijfers blijkt.

Ook in het basisonderwijs blijven de lerarentekorten volgens de bond enorm. "De zij-instroom neemt hier weliswaar toe, maar de leerlingenaantallen ook. Over vijf jaar wordt er op basisscholen officieel een extra tekort van 1439 voltijd-leraren verwacht, bovenop de huidige situatie". Dat tekort concentreert zich vooral in de Randstad en Almere. "De situatie in het voortgezet onderwijs en het basisonderwijs is en blijft alarmerend", concludeert de AOb.

© ANP 2020
onderwijs
randstad
almere
aob
lerarentekort
werkgelegenheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi