Griezmann breekt met sponsor Huawei om 'Oeigoer-alarm'

buitenland
1
10 dec '20
De 29-jarige spits van FC Barcelona vervulde een prominente rol in een omvangrijke advertentiecampagne voor het bedrijf in Frankrijk.

De Franse voetbalinternational Antoine Griezmann heeft zijn sponsorcontract met Huawei opgezegd vanwege berichten dat de Chinese telecomgigant betrokken zou zijn bij het volgen en controleren van Oeigoeren, de islamitische minderheidsgroep die in China wordt onderdrukt.

Hij was sinds 2017 aan het concern verbonden. "Naar aanleiding van de sterke vermoedens dat Huawei heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van een 'Oeigoer-alert' door middel van gezichtsherkenningssoftware, beëindig ik onmiddellijk mijn samenwerking met het bedrijf", liet Griezmann weten.

De Amerikaanse krant The Washington Post onthulde eerder deze week dat Huawei Technologies met een ander Chinees techbedrijf testen heeft gedaan met software voor camerasystemen die gezichten kon herkennen van Oeigoeren.

Daarbij zou dan een automatisch alarmsignaal afgaan naar Chinese veiligheidsdiensten. Als een gezicht werd herkend met kenmerken van de Oeigoerse gemeenschap kon een 'Oeigoer-alarm' afgaan. De politie zou dan in actie kunnen komen.

Huawei liet in een reactie weten dat er inderdaad testen zijn geweest, maar dat de technologie niet is ingezet voor gebruik.

© ANP 2020
huawei
antoine griezmann
china
oeigoeren
genocide
volkerenmoord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi