Derde weekend van protesten tegen omstreden wet in politiestaat Frankrijk

buitenland
1
12 dec '20
Duizenden demonstranten gingen zaterdag in Frankrijk voor het derde opeenvolgende weekend de straat op om te protesteren tegen een controversiële veiligheidswet die het filmen van de politie zou beperken.

In de hoofdstad marcheerden enkele duizenden demonstranten geflankeerd door de oproerpolitie. De spanningen liepen op toen de avond viel. De politie zette het waterkanon in tegen kleine groepen in het zwart geklede demonstranten die flessen en andere projectielen naar de veiligheidsagenten gooiden.

"Wereldwijde onderdrukking, totale achteruitgang", stond op een bord dat door een demonstrant in de lucht werd gehouden. Het verwees naar het nieuwe wetsvoorstel dat de 'kwaadaardige' publicatie verbiedt van afbeeldingen waarop de gezichten van politieagenten in actie te zien zijn.

142 arrestaties
Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin twitterde dat er 142 mensen waren gearresteerd in Parijs en zei dat de politie te maken had met enkele "ultra-gewelddadige individuen".

Er werden ook demonstraties gehouden in Montpellier, Lyon en Lille.

Critici beweren dat de veiligheidswet, die is aangenomen door het parlement, het voor journalisten en burgers moeilijker zal maken om gevallen van politiegeweld aan het licht te brengen.

Herschrijven wetsvoorstel
In het licht van de toenemende protesten kondigde Macron's regerende LREM-partij aan het controversiële artikel 24 van het wetsvoorstel te zullen herschrijven, dat gaat over het filmen van de politie.

Maar de demonstranten en rechtengroepen eisen dat de wet volledig wordt ingetrokken.

© ANP/Marokko.nl 2020
frankrijk
parijs
protesten
gérald darmanin
montpellier
lyon
rijsel
politiegeweld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi