Strengere lockdown in Duitsland, winkels en scholen dicht

buitenland
0
13 dec '20
De Duitse Bondsregering en deelstaten zijn het eens geworden over een veel strengere lockdown. Die gaat op 16 december in en duurt tot 10 januari.

In die periode moeten veel bedrijven de deuren sluiten en ook scholen moeten in principe dicht, maakte bondskanselier Angela Merkel bekend. Merkel zei na spoedoverleg met leiders van deelstaten dat de bestaande maatregelen onvoldoende effect hebben gehad.

In Duitsland is al weken een gedeeltelijke lockdown van kracht. Horecazaken moesten daardoor al eerder de deuren sluiten. Toch worden dagelijks nog steeds tienduizenden nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.

Duitsland maakte afgelopen week ook melding van de dood van een recordaantal coronapatiënten. De autoriteiten registreerden in een dag tijd bijna 600 sterfgevallen. Daardoor groeide het politieke draagvlak om strengere maatregelen te nemen. Merkel pleit daar al langer voor, maar sommige deelstaten waren in het verleden terughoudend.

Feestdagen
Duitsers krijgen ook tijdens de feestdagen te maken met de gevolgen van de nieuwe maatregelen. Zo komt er een verbod op de verkoop van vuurwerk en een verbod op alcoholconsumptie in het openbaar. Dat laatste betekent feitelijk het einde van kraampjes waar ondernemers glühwein verkopen.

Mensen wordt ook gevraagd hun sociale contacten te beperken om verspreiding van het virus tegen te gaan. Er mogen niet meer dan vijf mensen uit twee huishoudens samenkomen. Kinderen van onder de 14 jaar worden niet meegerekend. Tijdens de kerstdagen wordt die richtlijn versoepeld en kunnen meer mensen samenkomen.

Thuis werken
Daarnaast zal het bedrijfsleven worden gevraagd om werknemers vanuit huis te laten werken. Bedrijven die volgens de overheid een essentiële functie hebben, hoeven ook de komende weken niet te sluiten. Het gaat bijvoorbeeld om supermarkten, apotheken, tankstations en banken.

Er komt ook meer financiële steun voor het bedrijfsleven. Bedrijven die worden getroffen door de coronamaatregelen kunnen maandelijks maximaal 500.000 euro aan compensatie claimen. Daar wordt maandelijks ongeveer 11 miljard euro voor uitgetrokken, maakte minister van Financiën Olaf Scholz bekend.

© ANP 2020
duitsland
olaf scholz
angela merkel
coronamaatregelen
lockdown
coronavirus
onderwijs
winkels
scholen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?