Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding begint in 2021

algemeen
3
13 dec '20
Begin volgend jaar gaat een Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) aan de slag om de aanpak van discriminatie, bedreiging en intimidatie van de Joodse gemeenschap te versterken.

Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zondag in een gesprek met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap.

"Met social media is het antisemitisme veel zichtbaarder en het bereik online groter dan we in tijden hebben gezien. Corona en economische tegenspoed zijn een voedingsbodem voor complottheorieën tegen de Joodse gemeenschap", aldus de minister.

"Langzaam wordt het mainstream. We horen het op straat, op scholen en op het werk. Het veelkoppige monster van antisemitisme voelt zich op vele plekken thuis. Deze strijd mogen we niet aan de Joodse gemeenschap alleen overlaten’’, aldus de minister.

In de Tweede Kamer is brede steun om een Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding aan te stellen. Een voorstel van de VVD en de ChristenUnie hiertoe is aangenomen.

Strafrechtelijke aanpak
De NCAB krijgt voor een jaar de opdracht om de minister van Justitie en Veiligheid te adviseren over de strafrechtelijke aanpak van antisemitisme. Omdat een betere aanpak veel verschillende beleidsterreinen kan raken, wordt de NCAB als schakel daartussen en als expert gevraagd aanbevelingen te doen voor een blijvende aanpak.

Het Centraal Joods Overleg (CJO), de koepel van Joodse organisaties in Nederland, reageerde verheugd. "De bestrijding van jodenhaat vergt een ketenaanpak. Voorlichting, educatie, monitoring, opsporing, vervolging en de juiste strafmaatregelen vormen hierin allen onlosmakelijke onderdelen.

Enkel als de gehele keten goed functioneert, kan er op effectieve wijze worden opgetreden. De nationaal coördinator kan daarop toezien", aldus het CJO.

© ANP 2020
ncab
centraal joods overleg
antisemitismebestrijding
nederland
tweede kamer
christenunie
justitie
ferd grapperhaus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi