Soedan na kwart eeuw van Amerikaanse terreurlijst

buitenland
12
14 dec '20
De Verenigde Staten hebben Soedan na 27 jaar van de zwarte lijst gehaald van landen die terrorisme steunen.

De nieuwe machthebbers van het Afrikaanse land hebben toegezegd in ruil daarvoor zo'n 335 miljoen dollar, circa 275 miljoen euro, uit te trekken om slachtoffers en nabestaanden te compenseren van aanslagen van Al-Qaeda.

De Amerikaanse regering had eerder dit jaar al bekendgemaakt dat Soedan van de lijst zou worden gehaald. Daarna ging nog een overgangsperiode van 45 dagen in waarin het parlement nog aan de rem kon trekken.

Dat gebeurde niet en inmiddels is de intrekking van de status van Soedan als terroristensponsor een feit, meldt de Amerikaanse ambassade in Khartoem.

Al-Qaeda kon in de jaren negentig openlijk opereren in Soedan. Na Amerikaanse druk moest de terreurorganisatie in 1996 uitwijken naar Afghanistan.

Soedan heeft toegezegd compensatie te betalen aan slachtoffers van de aanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania (1998) en marineschip USS Cole (2000).

In Soedan kwam vorig jaar na grootschalige protesten het regime ten val van Omar Hassan al-Bashir. De nieuwe overgangsregering zocht toenadering tot het Westen en toonde zich ook bereid een normale diplomatieke relatie aan te gaan met Israël.

Dat was een diplomatieke overwinning voor de Amerikaanse president Donald Trump.

© ANP 2020
soedan
verenigde staten
terrorisme
afrika
al qaida
omar al-bashir
israël
donald trump
normalisatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi