Van Marwijk terug als bondscoach Verenigde Arabische Emiraten

sport
0
14 dec '20
Bert van Marwijk keert terug als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. Dat heeft de voetbalbond van dat land maandag bekendgemaakt.

Van Marwijk, die met Oranje in 2010 de WK-finale bereikte, was vorig jaar ook al bondscoach van de golfstaat. Na een vroege uitschakeling op het toernooi om de Golf Cup werd zijn contract in december ontbonden.

Van Marwijk volgt de Colombiaan Jorge Luis Pinto op, die het vijf maanden volhield. Dat was ongeveer net zo lang als zijn voorganger, de Serviër Ivan Jovanovic die was aangetrokken als vervanger van Van Marwijk.

De in Deventer geboren coach vervolgt met zijn nieuwe werkgever in maart de tweede ronde van de WK-kwalificatie. Die lag stil vanwege de coronapandemie.

De Verenigde Arabische Emiraten staan vierde in de groep waaruit alleen de nummer 1 zeker is van een plaats in de volgende ronde, Daarin strijden de acht groepswinnaars en de vier beste nummers 2 verder om deelname aan het WK van Qatar.

De emiraten hebben 6 punten uit vier duels, koploper Vietnam heeft er 11 uit vijf wedstrijden. Tussen 25 maart en 15 juni volgen thuisduels met Maleisië, Thailand en Vietnam en een uitwedstrijd tegen Indonesië.

Van Marwijk (68) was eerder ook bondscoach van Saoedi-Arabië en Australië en clubcoach bij onder meer Fortuna Sittard, Feyenoord en Borussia Dortmund. Met Oranje verloor hij in 2010 de WK-finale tegen Spanje. Andrés Iniesta besliste het duel in Johannesburg in de verlenging (0-1).

Enkele dagen na zijn afscheid van de emiraten in december volgde ook het ontslag van zijn schoonzoon Mark van Bommel bij PSV. Dat betekende meteen ook het einde van zijn adviseurschap bij de Eindhovenaren. Van Marwijk twijfelde of hij ooit nog als trainer aan de slag zou gaan.

"De kans dat ik nog wat ga doen, is gewoon heel erg klein. Ik vind het alleen moeilijk om te zeggen: ik stop er helemaal mee. Dat is zo definitief. Maar als ik nu zou moeten kiezen tussen coach zijn en fulltime opa zijn, dan kies ik voor het tweede", zei hij destijds bij RTL.

© MAROKKO.NL 2020
emiraten
vae
bert van marwijk
bondscoach
golf cup
ivan kovanovic
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi