VS straffen Turken voor aanschaf Russisch raketsysteem

buitenland
26
14 dec '20
De Verenigde Staten leggen sancties op aan Turkije vanwege de aanschaf van het Russische S-400-luchtverdedigingssysteem.

Tegen de Turkse overheidsorganisatie Defensie Industrie (SSB), zijn topman Ismail Demir en drie werknemers zijn strafmaatregelen getroffen.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de sancties als een "grove fout". Ankara kondigde "noodzakelijke stappen" aan, waaronder maatregelen die nodig worden geacht voor de nationale veiligheid.

De strafmaatregelen, waaronder het bevriezen van Amerikaanse banktegoeden, worden opgelegd "ondanks onze waarschuwingen", twitterde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. "We zullen significante transacties met de Russische defensiesector niet tolereren."

Oplossing
Het departement hoopt in gesprekken met de Turken nog wel tot een oplossing te komen. De sancties houden onder meer in dat de VS geen exportvergunningen meer verstrekken aan SSB.

Washington zette Ankara vanwege de aankoop vorig jaar uit het programma van de nieuwe straaljager F-35 (JSF). Turkije begon het systeem in oktober te testen.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Russische systemen de verdediging van de NAVO niet in gevaar brengen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, noemde de sancties "onrechtmatig en arrogant in het licht van het internationale recht."

© ANP 2020
verenigde staten
turkije
rusland
mike pompeo
wapenverkoop
navo
sergej lavrov
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi