'Europees geneesmiddelenbureau keurt vaccin 23 december goed'

buitenland
0
15 dec '20
Het Europese geneesmiddelenbureau EMA keurt volgens bronnen van de Duitse krant Bild 23 december het Amerikaans-Duitse coronavaccin van Pfizer en BioNTech goed.

EMA had eerder aangegeven dat het uiterlijk op 29 december uitsluitsel zou willen geven en uiterlijk veertien dagen later met de conclusie zou komen over het vaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna. Het EMA wil de datum van 23 december desgevraagd niet bevestigen of ontkennen.

Bild berichtte eerder op dinsdag al dat de 'medicijnenwaakhond' EMA onder druk staat om 23 december het middel goed te keuren. Dat kan volgens Berlijn niet langer wachten. Bondkanselier Merkel en haar ministerie van Gezondheid hebben volgens de krant grote druk uitgeoefend, omdat er veel besmettingen zijn vastgesteld en ook omdat BioNTech een Duitse farmaceut uit Mainz is.

Het vaccin wordt al toegediend in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada. Het is ook goedgekeurd in Bahrein en Singapore.

Strenge lockdown
Volgens de Duitse regering "zijn er vragen gerezen over de daadkracht van de Europese Unie", aldus Bild. Gezondheidsminister Jens Spahn zei maandag al dat Duitsland graag voor de kerst het vaccin goedgekeurd wil hebben, om voor het einde van het jaar te beginnen met vaccineren.

Het land van 83 miljoen inwoners gaat woensdag weer in een strenge lockdown tot zeker 10 januari. Het land telt op dit moment ongeveer 350.000 patiënten inclusief bijna 4700 kritieke gevallen. Dit jaar zijn bijna 23.000 sterfgevallen toegeschreven aan Covid-19.

© ANP 2020
berlijn
vaccin
coronavirus
pfizer
biontech
canada
bahrein
singapore
europa
europese unie
jens spahn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi