Minister De Jonge: koopjesketens kunnen niet open

algemeen
0
16 dec '20
Koopjesketens als Action en Wibra kunnen niet open, zegt zorgminister Hugo de Jonge.

Hij benadrukt dat de situatie met het coronavirus van iedereen "een maximale inspanning" vraagt om contacten te beperken. "Dit is niet het moment om de randen van de regels op te zoeken, en daarom kan het gewoon niet", aldus de bewindsman.

Hij maakt later op de dag bekend hoe het kabinet die winkels gaat dwingen de deuren te sluiten. Op woensdagochtend meldden ingewijden al dat het kabinet wil voorkomen dat grote winkelketens toch zomaar de deuren opengooien, terwijl de meeste winkeliers eigenlijk dicht moeten blijven tijdens de lockdown.

Er wordt gewerkt aan duidelijkere en strengere regels, meldden zij. De koopjeswinkels willen hun 'essentiële producten', zoals etenswaren, schoonmaakmiddelen, hygiëneproducten maar ook diervoeding gewoon verkopen.

De Tweede Kamer wil ook dat de ketens dichtgaan. VVD-Kamerlid Aukje de Vries roept ondernemers op "niet de randen van de regelgeving op te zoeken". De linkse oppositie wil dat het kabinet ingrijpt en winkels dwingt zich aan de regels te houden en ook coalitiegenoot D66 is kritisch.

Kamerlid Kees Verhoeven roept het kabinet op duidelijker te zijn over welke producten essentieel zijn en welke niet. "Anders kunnen alle grote bedrijven met een breed aanbod open en ondermijnen ze het draagvlak voor de lockdown."

© ANP 2020
hugo de jonge
tweede kamer
action
coronamaatregelen
hema
coronavirus
lockdown
winkels
wibra
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?