Minder reizigers in treinen en bussen op eerste dag lockdown

algemeen
0
16 dec '20
Veel minder mensen pakten de trein op dinsdag, de eerste dag van de nieuwe coronamaatregelen.

Volgens de NS reisden een kwart minder mensen met de trein dan voor de aanscherping van het maatregelenpakket. Ook busvervoerder Transdev ziet een afname van het aantal reizigers.

Het kabinet kondigde maandagavond nieuwe coronaregels aan. Het openbaar vervoer is op dit moment alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Omdat de scholen vanaf woensdag pas gesloten zijn, zal de daling doorzetten, verwacht de NS.

Op dit moment is het totaal aantal treinreizigers zo'n 26 procent van het aantal voor de coronacrisis. Voor corona reisden er dagelijks zo'n 1,3 miljoen mensen met de trein. "Het is natuurlijk een treurig beeld, al die lege treinen", zegt een woordvoerder van de NS. "Maar het betekent wel dat Nederlanders zich aan de nieuwe maatregelen houden."

Transdev, het moederbedrijf van ov-bedrijven Connexxion en Hermes, meldt dat het ook rustiger is in de bussen. Op maandag vervoerde het bedrijf 47 procent van het aantal passagiers op een vergelijkbare dag in 2019.

Op dinsdag was het nog rustiger, met 32 procent van het normale aantal busreizigers. Het gaat hierbij om buslijnen in Noord-Holland, Zeeland, de regio's Arnhem, Nijmegen, Eindhoven en in het gebied rond Rotterdam. Transdev verwacht ook dat de daling woensdag doorzet omdat de scholen dan sluiten.

De NS denkt niet dat er, net als tijdens de lockdown in het voorjaar, een basisdienstregeling moet komen. "Op dit moment rijdt 90 procent van de treinen", aldus de woordvoerder. "We gaan er vanuit dat dat zo blijft."

In april reisde het kleinst aantal mensen met de trein: 9 procent ten opzichte van voor de coronacrisis. De NS stelde toen een basisdienstregeling in. Dat zal nu niet nodig zijn, aldus de woordvoerder, omdat openbaarvervoerbedrijven met de beschikbaarheidsvergoeding van de overheid 93 procent van hun kosten vergoed krijgen.

© ANP 2020
autobus
transdev
openbaar vervoer
coronamaatregelen
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi