Levenslang voor Thalys-terrorist

marokko
0
17 dec '20
De man die in 2015 het vuur opende in een Thalys-hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Parijs, is door een Franse rechtbank veroordeeld tot levenslang.

Dat is ook de straf die tegen de terrorist was geëist. Drie medeplichtigen moeten 7 tot 27 jaar de gevangenis in. Schutter Ayoub El Khazzani stapte op 21 augustus 2015 zwaarbewapend uit een toilet van de trein toen die net de Belgisch-Franse grens was gepasseerd.

Een Amerikaanse passagier greep in en pakte diens Kalasjnikov-machinegeweer, waarna El Khazzani met een pistool begon te schieten. Hij verwondde de Amerikaan, maar werd vervolgens ontwapend door drie andere Amerikanen die aan het backpacken waren.

De terrorist had genoeg munitie bij zich om 300 mensen te doden. Hij was in Brussel-Zuid ingestapt.

El Khazzani werd aangestuurd door Abdelhamid Abaaoud, die geldt als het brein achter de bloedige reeks aanslagen in november 2015 in Parijs, waarbij ruim 130 mensen om het leven kwamen. Abaaoud werd na de aanslagen bij een politie-inval gedood in een vuurgevecht.

Het Thalys-proces was midden november begonnen. De Amerikaanse filmmaker Clint Eastwood maakte een film over de nipt verijdelde aanslag: The 15:17 to Paris.

© ANP 2020
marokko
amsterdam
verenigde staten
clint eastwood
parijs
thalys
abdelhamid abaaoud
terrorisme
frankrijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi