Trump: China mogelijk achter cyberaanval

buitenland
4
19 dec '20
China zit mogelijk achter de massale cyberaanval op Amerikaanse overheidsinstellingen, zegt president Donald Trump.

De cyberhack is door "fakenews media" veel groter voorgespiegeld dan die in werkelijkheid is, twittert Trump. De president gaat daarmee in tegen zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die eerder op de dag zei "dat we nu vrij duidelijk kunnen zeggen dat het de Russen waren die zich met deze activiteit bezighielden".

Vorig weekend kwam naar buiten dat buitenlandse hackers maandenlang toegang hadden tot de netwerken van meerdere Amerikaanse ministeries, overheidsagentschappen en bedrijven. Aanleiding was een hack in het netwerk van leverancier SolarWinds, waarvan ook de Amerikaanse overheid afnemer is.

Naast de ministeries van Handel, Financiën, Binnenlandse Veiligheid, Buitenlandse Zaken zijn ook de Nationale Gezondheidsinstituten (NIH) en softwaregigant Microsoft getroffen.

Van veel kanten is gezegd dat het waarschijnlijk gaat om Russische aanvallers. De daders behoren naar verluidt tot de hackersgroep die bekendstaat onder namen als APT29 en Cozy Bear.

Trump zegt volledig te zijn gebrieft, en volgens hem is "alles goed onder controle". Hij beschuldigt media ervan "vooral om financiële redenen" niet naar China te wijzen als mogelijke dader. Maar het zou toch echt China kunnen zijn, aldus Trump.

© ANP 2020
china
donald trump
verenigde staten
mike pompeo
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi