'Meer plofkraken in Duitsland door maatregelen in Nederland'

buitenland
0
20 dec '20
Het aantal plofkraken in Duitsland zal dit jaar naar verwachting de 400 overschrijden. Dat is een forse toename ten opzichte van vorig jaar toen het er net geen 350 waren, meldt de Duitse federale recherche BKA.

Volgens de recherche heeft de toename mogelijk te maken met de preventieve maatregelen die in Nederland zijn genomen, zoals het 's nachts sluiten van automaten. Tot nog toe zijn dit jaar volgens Welt am Sonntag 390 Duitse geldautomaten opgeblazen.

Daarmee is het record van 2018 al verbroken. Vooral in deelstaat Noordrijn-Westfalen, aan de grens met Nederland, was het vaak raak. In 160 gevallen gingen de daders er met het geld vandoor.
In Duitsland worden veel plofkraken gepleegd door Nederlandse criminelen uit met name Utrecht en Amsterdam. Van de 132 verdachten die vorig jaar in Duitsland zijn geïdentificeerd, kwamen er 68 uit Nederland. De Duitse recherche laat weten de internationale samenwerking, in het bijzonder met Nederland, te hebben geïntensiveerd.

Begin deze maand meldde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dat er in Nederland tot dan toe 25 plofkraken waren geweest.

Dat zijn er veel minder dan het totale aantal van 71 plofkraken dat in 2019 werd gepleegd.

© ANP 2020
duitsland
noordrijn-westfalen
utrecht
amsterdam
banken
plofkraak
pinautomaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?