Hamas veroordeelt pro-Israëlische uitspraken van Emirati-topambtenaren

buitenland
4
20 dec '20
De Palestijnse groep Hamas beschuldigde zondag de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) ervan de Israëlische bezetting te steunen ten kostte van de Palestijnen

"De verklaringen die zijn afgelegd tijdens bezoeken van enkele Emirati-functionarissen aan de Israëlische bezetter gingen te ver en weerspiegelen de onbeperkte steun van de VAE aan de bezetting en onderdrukking", zei Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri op Twitter.

Tijdens recente bezoeken aan Israël en de door Israël bezette Golanhoogten legden een aantal ambtenaren uit de VAE en Bahrein hun steun uit voor het Israëlische beleid.

"Dergelijke verklaringen bevestigen ook de betrokkenheid van de VAE bij de bezetting en de schendingen van Palestijnse rechten in de regio", zei hij.

In september ondertekenden de VAE en Bahrein een controversiële overeenkomst tussen de VS en Israël om diplomatieke betrekkingen aan te knopen. Na de normalisatieovereenkomst werden een groot aantal bilaterale overeenkomsten tussen de twee landen ondertekend.

De normalisatieovereenkomsten hebben brede veroordeling gekregen van de Palestijnen, die zeggen dat de akkoorden hun rechten negeren en de Palestijnse zaak niet dienen.

Ook Soedan en Marokko hebben inmiddels aangekondigd de betrekkingen met de Joodse staat te normaliseren. De aangekondigde verzoening van de twee Afrikaanse landen met Israël werd echter minder kritisch ontvangen.

© MAROKKO.NL 2020
emiraten
vae
palestina
hamas
israel
golanhoogten
sami abu zuhri
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?