Europese Commissie laat Pfizer-vaccin toe in EU

buitenland
0
21 dec '20
De Europese Commissie laat het eerste coronavaccin toe om in de Europese Unie verkocht en gebruikt te worden.

Het middel van BioNTech en Pfizer mag de Europese markt op, zegt voorzitter Ursula von der Leyen.

Het vaccin van het Duitse biotechnologiebedrijf en de Amerikaanse farmareus kreeg eerder op de dag de zegen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het middel is veilig en werkt goed, oordeelde EMA. De toezichthouder bevestigde nog eens dat het voor 95 procent effectief is.

De eerste EU-landen willen zondag met inenten beginnen. De commissie heeft namens de EU-landen 300 miljoen doses van het vaccin besteld.

Voor Nederland, dat 8 januari de eerste prik wil zetten, zijn er uiteindelijk 11,7 miljoen doses beschikbaar. Maar die zullen slechts beetje bij beetje worden geleverd.

Snel besluit
"Meer vaccins zullen spoedig volgen", zegt Von der Leyen. Ze onderstreepte nog eens dat de EU-landen de vaccins op dezelfde dag, tweede kerstdag, en onder dezelfde voorwaarden geleverd krijgen. "Dit is een goede manier om dit moeilijke jaar af te sluiten en de bladzijde van deze pandemie om te slaan."

De commissie, die normaliter ruim twee maanden heeft om te beslissen of ze een middel toelaat, liet eerder weten hooguit twee dagen voor het besluit te nemen. Maar dat kwam er nog dezelfde dag.

Diverse landen gingen de EU voor. Het vaccin is al goedgekeurd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Zwitserland, Israël, Singapore en Bahrein. Er zijn al miljoenen mensen ingeënt.

© MAROKKO.NL 2020
europese commissie
vaccin
coronavirus
pfizer biontech
ursula von der leyen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi