Israël voor vierde keer binnen twee jaar naar de stembus

buitenland
0
22 dec '20
Israëliërs moeten komend voorjaar voor de vierde keer binnen twee jaar naar de stembus. De coalitiepartijen Likoed en Blauw en Wit wisten dinsdag geen begrotingsakkoord te bereiken.

De huidige Knesset wordt daarom automatisch ontbonden. Een wetsvoorstel om de partijen van premier Benjamin Netanyahu (Likoed) en minister van Defensie Benny Gantz (Blauw en Wit) een week extra de tijd te geven, kwam in het parlement niet verder dan 49 van de 120 stemmen. Naar verwachting vinden er op 23 maart nieuwe verkiezingen plaats.

De coalitie tussen de rivalen Netanyahu en Gantz kende vanaf de start al problemen, maar recentelijk groeiden de spanningen. In het coalitieakkoord was overeengekomen dat de regering een begroting voor 2020 en 2021 zou vaststellen.

Netanyahu wilde dat uiteindelijk toch niet omdat hij vanwege de coronacrisis alleen voor dit jaar een begroting wilde vaststellen.

Afspraken coalitieakkoord
Critici stellen dat Netanyahu wil voorkomen dat hij in de komende herfst als premier plaats moet maken voor Gantz, zoals afgesproken in het coalitieakkoord.

Naast de problemen is er ook nog de strafzaak wegens corruptie die tegen Netanyahu loopt. Gantz beschuldigt zijn coalitiepartner ervan dat die alles doet om onder die rechtszaak uit te komen.

© ANP 2020
israël
corruptie
likoed
benny gantz
benjamin netanyahu
knesset
verkiezingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi