Trump waarschuwt Iran na raketaanval op ambassade VS in Bagdad

buitenland
3
24 dec '20
De Amerikaanse president Donald Trump heeft Iran woensdag gewaarschuwd en gezegd dat hij het land verantwoordelijk houdt voor eventuele toekomstige aanvallen op Amerikanen in Irak.

De waarschuwing kwam nadat zondag de Amerikaanse ambassade in Bagdad is bestookt met raketten. Daarbij ontstond schade maar vielen geen doden of gewonden.

"Onze ambassade in Bagdad is zondag geraakt door meerdere raketten", schreef Trump op Twitter. "Raad waar ze vandaan kwamen: IRAN", voegde hij eraan toe. "Nu we geluiden opvangen over meer aanvallen op Amerikanen in Irak, heb ik wat vriendelijk advies aan Iran: als één Amerikaan wordt gedood, zal ik Iran verantwoordelijk houden. Denk erom."

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wees al met de beschuldigende vinger naar Teheran. De leiding van de Amerikaanse troepen in de regio zei dat de aanval "bijna zeker is uitgevoerd door een door Iran gesteunde militie".

Aan het begin van dit jaar liepen de spanningen tussen de VS en Iran buitengewoon hoog op nadat de Amerikanen de hooggeplaatste generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde Qassem Soleimani hadden omgebracht met een raketaanval.

Iran reageerde maandag al op de Amerikaanse beschuldigingen door te zeggen dat de VS geen "spanningen" moeten uitlokken. "Je eigen burgers in het buitenland in gevaar brengen, zal de aandacht van catastrofale blunders in eigen land niet afleiden", voegde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif daar donderdag nog aan toe via Twitter.

© ANP 2020
verenigde staten
irak
mike pompeo
iran
qassem soleimani
mohammad javad zarif
bagdad
donald trump
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi