Turkmeense president: zoethout helpt tegen corona

buitenland
4
26 dec '20
De president van Turkmenistan, Gurbanguly Berdimuhamedow die bekendstaat om zijn verbijsterende botanische uitspraken, heeft zaterdag beweerd dat zoethout infecties met het coronavirus tegengaat.

Het land heeft tot dusver officieel nog geen besmettingen met het coronavirus gemeld. "Wereldwijd zoeken wetenschappers naar efficiënte geneesmiddelen en hebben verschillende onderzoeken lopen tegen Covid-19.

Een van die middelen zou de zoethoutwortel kunnen zijn", zei de leider van de autoritaire ex-Sovjetstaat tegen zijn ministers.

Zonder met enig wetenschappelijk bewijs te komen, beweerde de voormalige tandarts Berdimuhamedow dat "zoethout het coronavirus tegenhoudt om zich te ontwikkelen" en dat "zelfs een zwakke concentratie van een op water gebaseerd aftreksel een neutraliserend effect heeft".

Turkmenistan heeft "voldoende reserves" van zoethout, voegde hij eraan toe, en gaf opdracht aan de nationale academie voor wetenschappen om de vermeende gezondheidseffecten van de plant te bestuderen.

Berdimuhamedow had in maart al aanbevolen dat mensen "systematisch" wilde wijnruit moeten verbranden, een sterk ruikende plant die verondersteld wordt medicinale eigenschappen te hebben, om het coronavirus te bestrijden. Hierdoor schoten de prijzen van het gewas omhoog.

Terwijl wereldwijd de gezondheidsautoriteiten erop aandringen mondkapjes te dragen, sociale afstand te houden en geregeld handen te wassen om de verspreiding van het virus te vertragen, duurde het tot juli totdat Turkmenistan deze maatregelen goedkeurde.

Dat gebeurde na een bezoek van een delegatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De regering zegt echter nog steeds dat het dragen van mondmaskers beschermt tegen "stof" en niet-gespecificeerde "ziekteverwekkers", in plaats van het coronavirus.

Het land beweert ook dat het geen met corona besmette mensen heeft ontdekt, zelfs niet nadat de Britse ambassadeur in de hoofdstad Asjchabad meldde dat hij besmet was met Covid-19.

© ANP 2020
turkmenistan
gurbanguly berdimuhamedow
who
asjchabad
zoethout
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi