EU-landen beginnen met vaccineren tegen coronavirus

buitenland
0
27 dec '20
Veel landen binnen de Europese Unie beginnen zondag met het vaccineren tegen het coronavirus.

In de ochtend kregen inwoners van Italië, Tsjechië, Zweden en Cyprus de eerste prikken. In Duitsland, Hongarije en Slowakije waren zaterdag al de eerste vaccins toegediend in het kader van de Europese uitrol van het vaccin van Pfizer en BioNTech. Nederland volgt vanaf 8 januari.

Italië begon met het vaccineren van gezondheidswerkers en de meest kwetsbare groepen. Op foto's van het ministerie van Volksgezondheid is te zien dat verschillende mannen en vrouwen zondagochtend een prik kregen. "Deze datum zal voor altijd bij ons blijven", tweette premier Giuseppe Conte.

Italië was het eerste westerse land dat zwaar getroffen werd door de pandemie. Meer dan 71.000 mensen zijn daar tot nu toe gestorven aan Covid-19.

Tsjechië
In Tsjechië kreeg premier Andrej Babis als eerste het vaccin in het Centraal Militair Hospitaal in Praag, net voordat andere ziekenhuizen in de hoofdstad en de op één na grootste stad Brno begonnen met de distributie van de 9750 doses die het land tot nu toe heeft ontvangen.

"Het vaccin dat gisteren uit de Europese Unie is aangekomen, dat is hoop, hoop dat we terug zullen keren naar een normaal leven," zei Babis voordat hij de prik kreeg. Kort na Babis kreeg de 95-jarige Emilie Repikova, 95, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, het vaccin toegediend.

Zweden
In Zweden kreeg de 91-jarige Gun-Britt Johnson in een verpleeghuis in Mjolby de primeur. "Ik heb niets gevoeld," zei ze na het krijgen van de prik. Ze zei dat het "een verrassing" was om als eerste in het land van 10,3 miljoen inwoners te worden uitgekozen om het vaccin te krijgen en ze had er naar uitgekeken.

In Cyprus kregen de bewoners van bejaardenhuizen in de steden Nicosia, Larnaca en Limassol als eersten het vaccin toegediend.

Het vaccin van Pfizer en BioNTech werd maandag goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Het middel kwam zaterdag aan in de lidstaten, ook in Nederland.

© MAROKKO.NL 2020
europa
vaccinatiecampagne
pfizer
biontech
coronavirus
italie
tsjechië
zweden
cyprus
duitsland
hongarije
slowakije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi