Israëlische premier Netanyahu nodigt koning Mohammed VI uit

marokko
8
25 dec '20
Koning Mohammed VI heeft vrijdag een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu

Netanyahu heeft koning Mohammed VI formeel uitgenodigd Israël te bezoeken. De uitnodiging door de Israëlische premier kwam enkele dagen na de gezamenlijke verklaring die zijn land dinsdag met de VS en Marokko heeft ondertekend.

Tijdens het telefoongesprek herinnerde koning Mohammed VI aan de "sterke en speciale banden" tussen Marokko en de Joodse gemeenschap. Het telefonisch onderhoud bood Mohammed VI nogmaals de kans het standpunt van Marokko te benadrukken over het recht van de Palestijnen om een onafhankelijke staat te vestigen.

Het is niet duidelijk of de Marokkaanse koning op de uitnodiging in zal gaan. Wel zal één deze dagen een Marokkaanse delegatie naar Israël afreizen om de heropening voor te bereiden van verbindingskantoren die tussen 1994 en 2000 operationeel waren.

De Marokkaanse regering meldde 10 december de relatie met Israël te zullen herstellen. Het besluit is onderdeel van een overeenkomst met de Amerikaanse regering die in ruil voor de Marokkaans-Israëlische verzoening een consulaat zullen openen in het zuid-Marokkaanse Dakhla.

In de aankondiging zei koning Mohammed VI dat Marokko en Israël zullen werken aan het heropenen van verbindingskantoren. Israël en Marokko onderhouden al decennia 'geheime relaties' en ondanks het gebrek aan directe vluchten heeft de Marokkaanse regering openlijk toeristen uit Israël ontvangen.

Na de Oslo-akkoorden van de jaren negentig werden de banden van Israël met Marokko in de openbaarheid gebracht. De toenmalige premier Yitzhak Rabin en de minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres waren aanwezig bij de inhuldiging van een Israëlisch verbindingskantoor.

Israël exploiteerde het verbindingskantoor in Marokko van 1994 tot 2000. Marokko had een soortgelijk kantoor in Israël, maar na de uitbarsting van de Tweede Intifada in 2000 werden de banden tussen de twee landen weer aan het publieke zicht onttrokken.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
mohammed vi
israel
benjamin netanyahu
palestina
normalisatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi