Koning Mohammed VI: Palestina blijft prioriteit voor Marokko

marokko
0
24 dec '20
Dat herhaalde de Marokkaanse koning in een brief aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas

De brief van Mohammed VI aan Abbas volgde op een telefoongesprek tussen de twee staatshoofden waarin Mohammed VI het standpunt van Marokko ten aanzien van de Palestijnse zaak kenbaar maakte.

Het telefoongesprek vond 10 december plaats, vlak nadat de Marokkaanse regering had gemeld de relatie met Israël te zullen herstellen. Het besluit is onderdeel van een overeenkomst met de Amerikaanse regering die in ruil voor de Marokkaans-Israëlische verzoening een consulaat zullen openen in het zuid-Marokkaanse Dakhla.

Mohammed VI herhaalde dat hij "alles in het werk zal stellen" om de historische identiteit van Jeruzalem te bewaren. De Palestijnse zaak is, net als het Sahara-conflict, een prioriteit voor Marokko.

De inzet van Marokko om territoriale integriteit van het land te verdedigen "zal echter nooit ten koste gaan van de strijd van het Palestijnse volk.", aldus de koning.

Marokko zal altijd werken om de legitieme rechten van de Palestijnen te verdedigen en de vrede in het Midden-Oosten te bevorderen, voegde hij eraan toe.

Overeenkomst met VS en Israël
Koning Mohammed VI ontving dinsdag een VS-Israëlische delegatie die in het land arriveerde om de normalisatiedeal tussen Tel Aviv en Rabat af te ronden. Met de Verenigde Staten en de staat Israël is een samenwerkingsovereenkomst bereikt op het gebied van burgerluchtvaart, technologie en handel.

Met uitzondering van Bahrein, Egypte, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) werd de voorgenomen normalisatie tussen Marokko en de Joodse staat met veel kritiek onthaald. Critici verwijten de Marokkaanse regering er van het lot van de Palestijnen te hebben ingeruild voor de Sahara.

Vanuit Palestina bleef het echter opmerkelijk stil. Naar verluidt heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas instructies gegeven aan zijn ministerie van Buitenlandse Zaken, Fatah, de PLO en de staatsmedia om zich te onthouden van kritiek.

Hamas heeft na de formele ondertekening van de overeenkomst laten weten teleurgesteld te zijn in premier Saad Eddine El Othmani. Zijn PJD-partij was altijd een uitgesproken tegenstander van enige normalisatie met de Joodse staat.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
mohammed vi
palestina
israel
mahmoud abbas
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi