Ex-premier Benkirane neemt het op voor premier El Othmani

marokko
3
25 dec '20
De voormalige premier van Marokko, Abdelilah Benkirane, heeft premier Saad Eddine El Othmani gesteund na felle kritiek vanuit eigen PJD-partij

Critici binnen de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) riepen El Othmani op om af te treden nadat hij de overeenkomst heeft ondertekend waarin de banden tussen Marokko en Israël worden vastgelegd.

De regeringsleider ondertekende de verklaring dinsdag samen met de Amerikaanse senior adviseur Jared Kushner en de Israëlische veiligheidsadviseur Meir Ben Shabbat. De proclamatie maakte het herstel van de diplomatieke betrekkingen met Tel Aviv officieel.

Na de ondertekening kreeg El Othmani het zwaar voor de kiezen door felle kritiek vanuit zijn eigen achterban en PJD-partijleden. Sommigen riepen de premier zelfs op om af te treden. De PJD-partij was altijd een uitgesproken tegenstander van enige normalisatie met de Joodse staat.

In een live-uitzending op Facebook sloeg voormalige premier Benkirane de kritiek van de hand. Hij voerde aan dat elke topambtenaar het belang kent van het besluit van de VS om de soevereiniteit van Marokko over de Sahara te erkennen.

Volgens Benkirane kan geen enkele hoge Marokkaanse ambtenaar weigeren een dergelijk document te ondertekenen zonder toestemming van de koning. "Was het mogelijk dat El Othmani weigerde te tekenen? Het is mogelijk, maar informeel zou de weigering niet worden goedgekeurd", benadrukte Benkirane. Het ondersteunen van de Marokkaanse soevereiniteit is volgens hem een "absolute noodzaak".

"We bevinden ons in een externe strijd en we kunnen de staat niet in de steek laten", zei hij. Hij benadrukte dat de PJD-partij geen gewone instelling is maar een orgaan dat deel uitmaakt van de regeringscoalitie en dat het daarom noodzakelijk is beslissingen te ondersteunen die Marokko ten goede komen.

De invloedrijke politicus, die tevens secretaris-generaal was van de PJD, benadrukte dat zijn partij een aanzienlijk stem heeft in zowel het land als de regering, en hoewel de partij er voor kan kiezen de regering de rug toe te keren zou het nu ongepast zijn omdat het land brede nationale steun nodig heeft, betoogde Benkirane.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
abdelilah benkirane
saad eddine el othmani
israel
pjd
normalisering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?