Spanje gaat register bijhouden van vaccinweigeraars

buitenland
40
28 dec '20
De Spaanse autoriteiten gaan een register bijhouden van mensen die weigeren om zich tegen Covid-19 te laten vaccineren.

De gegevens zullen worden gedeeld met andere Europese landen, maar niet publiek gemaakt worden. Dat heeft de Spaanse minister van Gezondheid Salvador Illa maandag gezegd.

In een interview aan televisiezender La Sexta herhaalde Illa dat het vaccin tegen het coronavirus niet verplicht zal zijn. Maar wie zo'n vaccin weigert, zal wel op een lijst worden gezet die zal gedeeld worden met andere landen in Europa, vervolgde hij.

Illa verduidelijkte verder dat het zal gaan om personen aan wie een vaccin werd aangeboden, maar die dat aanbod afsloegen. Het document zal niet publiek worden gemaakt en wordt opgesteld met het grootste respect voor de bescherming van privégegevens, verzekerde de minister.

Volgens de meest recente data is het aandeel van de bevolking dat zich niet wil laten vaccineren spectaculair gedaald in Spanje, van 47 procent in november naar 28 procent in december. Het percentage Spanjaarden dat wel bereid is om een vaccin toegediend te krijgen steeg in diezelfde periode van 36,8 naar 40,5 procent.

Vaccinatiecampagne
De regering onder leiding van de socialist Pedro Sánchez wil tegen eind februari 2,5 miljoen mensen, die tot prioritaire of meest kwetsbare groepen behoren, inenten en tegen de zomer 15 tot 20 miljoen mensen.

Zoals veel Europese landen is Spanje zondag begonnen met de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus met het vaccin dat is ontwikkeld door de farmaceuten Pfizer en BioNTech.

Het aantal doden door Covid-19 is maandag in Spanje de 50.000 gepasseerd. Bijna 1,9 miljoen mensen zijn geïnfecteerd met het coronavirus. Het land is een van de zwaarst door het virus getroffen Europese landen.

© ANP 2020
spanje
pedro sánchez
pfizer
biontech
vaccinweigeraars
register
privacy
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi