Buitenlandse Marokkanen investeren nauwelijks in Marokko

marokko
0
22 dec '20
Slechts 2,9% van de Marokkaanse diaspora (MRE) investeert in het vaderland

Dat blijkt uit een onderzoek van het nationale bureau voor planning en statistiek (HCP). Het onderzoeksbureau presenteerde de gegevens ter gelegenheid van Internationale Migrantendag op 18 december.

Onder Marokkaanse mannen is het aandeel met 3,4% hoger dan vrouwen (1,9%) en oudere Marokkanen die woonachtig zijn in het buiteland investeren vaker in het vaderland. In de leeftijdscategorie 30 tot 39 jaar heeft 2,4% van de MRE's kapitaal in Marokko. In de leeftijdscategorie 50 tot 59 jaar is het aandeel met 6,7% bijna drie keer zo groter. Onder 60-plussers investeert zelfs 8,2% van de MRE's in Marokkaanse investeringsprojecten.

Sectoren waar het meeste geld in wordt geïnvesteerd zijn onroerend goed, landbouw, handel en de dienstensector.

Meer dan 97% van de diaspora zegt niet in Marokko te investeren wegens een gebrek aan geld, bureaucratie, ingewikkelde procedures en gebrek aan fiscale voordelen.

Recentelijk is het aantal en de omvang van geldoverboekingen van Marokkaanse expats (hoogopgeleide Marokkaanse buitenlanders) hoger dan andere leeftijdsgroepen. Het betreft voornamelijk MRE die woonachtig zijn in Europa en Noord-Amerika en geld overmaken naar familieleden.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
mre
diaspora
investeringen
geldoverboekingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi